Red Bull kan ge dig vingar men till vilket pris? För en del energidrycker är farligt elixir medan andra anser dem magiska drycker som ger vitalitet? Sanningen om hur de påverkar din kropp är inte svart och vitt.

En del av orsaken att det finns så många missuppfattningar är att kategorin ”energidrycker” är mer heterogen än nästan någon annan kategori. Ibland är det bara koffein plus några ingredienser som inte gör något det är ibland höga halter av aktiva ingredienser och ibland innehåller de hjälpmedel riktade till idrottare.

Det skulle vara omöjligt att täcka varenda dryck ute som påstår sig vara en ”energidryck” men populära märken som Red Bull, Monster, Rockstar mm har mycket gemensamt när det gäller deras speciella ”energiblandning”. Vid tillämpningen av denna artikel kommer vi att fokusera på dessa. Men som alltid, kontrollera ingredienserna själv och se hur din dryckval ser ut.

Gemensama energidrycksingredienser (och vad de gör)

Innan vi kan diskutera hur energidrycker påverkar din kropp måste du veta vad de är gjorda av. Här är några av de vanligaste tillskott som finns i populära energidrycker, och vad de gör:

Taurin

Taurin är en naturligt förekommande aminosyra som spelar många fundamentala biologiska roller. Om du är en måttligt frisk individ kan du sannolikt producera taurin i din kropp på egen hand. Taurin kan hjälpa till med mental och fysisk prestation men det finns väldigt lite bevis som stödjer det. Det kan dock hjälpa ögonen om man tittar på en skärm hela dagen.
Regelbunden taurintillskott bidrar till att minska och lindra visuell trötthet som vanligen förknippas med bildskärmar.

Guarana

Guarana är faktiskt en växt som växer i Amazonas och är vanligt förekommande i Brasilien. Det är inte själva växten som du får i dig utan det är fröna som har använts av ursprungsbefolkningen i Amazonas för att öka sin energi och vakenhet i århundraden. Enligt forskare vid University of Florida är den kemiska komponenten i guarana som ger dig energi faktiskt bara naturligt förekommande koffein. I själva verket har Guarana den högsta koffeinhalten av alla växter. Det betyder att effekten på dig är i huvudsak densamma som koffeinintag. Ändå har en hel del forskning genomförts för att se om guarana har några ytterligare effekter på människor bortsett från dess koffeinhalt. En ny studie tyder på att kommersiella produkter som innehåller Guarana har något större effekt på ditt humör, ångest eller psykiskt välbefinnande.

Ginseng

Ginseng är en medicinalväxt som länge har ansetts förbättra fysisk prestation, fokus och minne (i synnerhet när det tas i kombination med en annan ört, ginkgo biloba). Man säger att det inte finns något överväldigande bevis för att ginseng är skadlig för människor, särskilt på kort sikt. I själva verket påpekar forskare att det kan finnas vissa potentiella fördelar att få energi snabbt.

B-vitaminer

I allmänhet kommer du förmodligen hitta minst fyra B-vitaminer som anges på din energidrycks näringsfakta inklusive vitamin B3 (niacin), vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B12 (kobalamin) och vitamin B5 (pantotensyra). Medicinsk forskning visar att en brist på vissa B-vitaminer kan leda till trötthetskänsla och att förse kroppen med mer vitamin B än vad som behövs ger inte ”extra energi.” När du äter mer vitamin B än din kroppen behöver det försvinner det bara ut i urinen. I själva verket har du förmodligen redan de flesta av B-vitaminerna din kropp behöver från din kost, så B-vitaminer i energidrycker förmodligen kommer in så försvinner de ut ur dig på nolltid. För mycket vitamin B6 kan vara farlig. Lyckligtvis skulle du behöva konsumera nästan 50 energidrycker för att nå några farliga siffror.